Home / Columns / Als je wilt dat de vechtsport groeit ‘stop’ dan met kuilen graven

Als je wilt dat de vechtsport groeit ‘stop’ dan met kuilen graven

Als je wilt dat de vechtsport groeit 'stop' dan met kuilen graven
Foto: Pixabay

Vechtsport fans klagen vaak over het feit dat hun geliefde sporten niet de aandacht krijgen die het verdiend.

Als je de gemiddelde vechtsport fan vraagt hoe hij de toekomst ziet dan is deze vaak niet rooskleurig. Nergens meer dan in de vechtsport lijken personen en organisaties elkaar zo tegen te werken, dat de sport gedoemd lijkt om te falen en wellicht nooit echt mainstream zal worden.

Dagelijks zie je op social media vechters die elkaar uitmaken voor rotte vis, organisaties die concurrenten afbranden en hun kans schoon zien zodra daar maar eenmillimeter ruimte voor is. Je vraagt je af waarom? Als iets moet verbroederen dan is het sport, bij de vechtsporten lijkt het eerder andersom.

Roddelaars en ouwe wijven praat

Zodra er een nieuwe gym, jeugdkampioen, website, vechtsport bond of wat dan ook opduikt gaan alle registers open om zoveel mogelijk tegenwerking te bieden. Vaak anoniem want dat is lekker veilig, je zou van vechtsporters en liefhebbers toch verwachten dat deze met open vizier strijden, nee integendeel lekker roddelen, zwartmakerij in de hoop dat men faalt.

Maar faalt juist de ‘keyboard warrior’ niet die de roddels en achterklap in de wereld wil helpen? En maar roepen dat vechtsport niet de erkenning krijgt die het verdiend. Er is maar een oplossing stop met het graven van een kuil voor een ander, want je flikkert er zelf ongetwijfeld vroeger of later zelf in.

Kijk vooruit

Nu hoeft niet iedereen bij elkaar op schoot te kruipen, maar tegenwerken in plaats van samenwerken brengt in het algemeen helemaal niets. Vaak zijn het ook juist degenen die alles en iedereen zwart maken die zelf geen ene moer te betekenen hebben in de vechtsport of zichzelf als de zelfbenoemde experts zien.

Laten we dus eens wat positiever zijn als een jong kickboks talent de wereld veroverd, of kijk eens wat positiever naar degene die de sport vooruit wil helpen. Wat maakt het uit wie er ooit de eerste was die bij een bepaalde organisatie aan de ring zat. Verleden telt niet wel de toekomst, willen wij de vechtsport laten groeien geef het dan water in plaats van gif.

Gast Columnist: Jan de Rolleman

Bekijk ook

VIDEO: Badr Hari kun je neerslaan maar hij komt altijd terug

Badr Hari is een van de meest succesvolle en gevreesde kickboksers, een vechter pur sang.

Kickboksen en MMA: De nieuwe Nederlandse generatie is hier

De vechtsport in Nederland zit flink in de lift, wat ooit werd gestart door grote namen als Ramon Dekkers, Peter Aerts, Ernsto Hoost en anderen lijkt een succesvol vervolg te hebben.

Zijn vechters die met doping de ring in stappen levensgevaarlijk?

Als boksers, kickboksers en MMA-vechters betrapt worden op doping moeten deze dan verplicht tussentijds worden getest op verboden middelen?