6 manieren om te herstellen na een intensieve training of gevecht Columns
Columns

6 manieren om te herstellen na een intensieve training of gevecht

6 manieren om te herstellen na een intensieve training of gevecht
6 manieren om te herstellen na een intensieve training of gevecht

Herstellen na het sporten is de sleutel tot succes. Staat jouw hele week in het teken van jouw trainingsschema maar blijven de resultaten uit? Je lichaam moet herstellen en rusten om beter te kunnen presteren en sterker te worden. Dit zijn 6 goede manieren om te herstellen na een intensieve training of gevecht.

De juiste voeding

In de eerste drie kwartier na het sporten maakt jouw lichaam optimaal gebruik van aanwezige voedingsstoffen. Zorg ervoor dat je na de training iets eiwitrijks eet of drinkt. Dit helpt je spieren om sneller te herstellen. Dit kan bijvoorbeeld een proteïneshake of reep zijn of een eiwitrijke lichte maaltijd.

Cooling-down

Start jouw training met een warming-up om je spieren voor te bereiden op alle actie. Doe dit met specifieke oefeningen die je lichaam gericht voorbereiden op de aankomende training. Na afloop is een ontspannende cooling-down om je zenuwstelsel en bloedsomloop tot rust te brengen. Ook maak je jouw spieren direct los, waardoor je een goede basis legt voor het herstel na je training.

Plan je training en herstel

Jouw spiergroei en progressie laat je natuurlijk niet aan het toeval over. Door je trainingen te plannen zorg je ervoor dat je gericht aan de slag gaat en geen trainingen laat schieten. Deze staan immers gewoon in je agenda genoteerd. Noteer niet alleen je trainingen, maar plan ook bewust periodes in voor het herstel na het sporten.

Hoeveel herstel je nodig hebt hangt van verschillende factoren af. Luister goed naar je lichaam en pas indien nodig jouw planning aan. Over het algemeen geldt: hoe hoger de trainingsintensiteit, hoe langer de benodigde hersteltijd.

Genoeg slapen

Je moet genoeg slapen omdat jouw lichaam absolute rust vindt tijdens het slapen en ongestoord kan herstellen van alle inspanning. Over het algemeen heb je tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig. Het kan zijn dat je wel een uurtje langer moet blijven liggen na een gevecht omdat je lichaam dit nodig heeft. CBD wordt steeds populairder in vechtsporten, onder andere door de kalmerende werking van dit natuurlijke voedingssuplement.

Extra magnesium

Magnesium is bij veel processen betrokken die de spierfunctie beïnvloeden, zoals de productie van energie en de zuurstofopname. Een magnesiumsupplement helpt onder andere tijdens een competitie omdat het stress vermindert en de mentale focus vergroot. Ook verhoogt het de zuurstofopname waardoor er minder verzuring optreedt.

Na de training zorgt extra magnesium voor een beter herstel van de spieren. Door magnesiumolie te gebruiken als basis voor een massage of dit toe te voegen aan een voetenbad wordt melkzuur extra snel afgevoerd, waardoor je minder last krijgt van spierpijn en krampen.

Naar de sauna

Door de sauna in te duiken na een workout worden gif- en afvalstoffen snel afgevoerd. Je komt na de inspanning helemaal tot rust en het geeft een fijn gevoel. Door de hoge hitte in de sauna openen je poriën en verwijden je bloedvaten. Dit zorgt ervoor dat afvalstoffen je lichaam makkelijker kunnen verlaten, iets dat je terugziet aan je huid.

Doordat de warmte jouw hartslag verhoogt zal je ook nog eens meer calorieën verbranden zonder dat je je hiervoor hoeft in te spannen.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws