Aikido - Vechtsport Info
Home / Aikido

Aikido

Aikido is een Japanse krijgskunst verder ontwikkeld door Morihei UeshibaAikido Vechtsport

Aikido is een Japanse krijgskunst verder ontwikkeld door Morihei Ueshiba (vaak aangeduid met zijn titel ‘O Sensei’ of ‘Grote Leraar’). Louter fysiek niveau is een techniek waarbij zo’n werpt en gezamenlijke sloten die zijn afgeleid van Jujitsu en enkele worpen en andere technieken uit Kenjutsu. Aikido richt zich niet op ponsen of schoppen tegenstanders, maar op het gebruik van hun eigen energie om de controle over te krijgen of om ze weg te gooien van je.

 Beweging en de dynamiek

Het is niet een statisch kunst, maar legt grote nadruk op beweging en de dynamiek van de beweging. Aan de technische kant, is aikido wortelt in meerdere stijlen van jiu-jitsu (waaruit moderne judo is ook afgeleid), met name daitoryu- (Aiki) jiujitsu, evenals zwaard en speer gevechtskunsten. Te simpel iets, kunnen we zeggen dat aikido neemt de gezamenlijke sloten en gooit uit jiujitsu en combineert deze met de bewegingen van het lichaam van het zwaard en speer vechten. Toch moeten we ook beseffen dat veel aikido technieken zijn het resultaat van de eigen innovatie Master Ueshiba.

Verschillende stijlen van Aikido

Aikido werd oorspronkelijk ontwikkeld door een man, O Sensei. Veel studenten die onder O Sensei hebben getraind, besloten hun kennis van Aikido te verspreiden door hun eigen dojos te openen. Te wijten aan de dynamische aard van Aikido, hebben verschillende studenten van O Sensei zijn Aikido op verschillende manieren geïnterpreteerd. Aldus werden verschillende stijlen van Aikido geboren. De meest voorkomende worden hier samen met een korte uitleg gegeven van wat er anders is over de stijl.

Elke stijl heeft zijn eigen sterke en zwakke punten, maar zijn allemaal stevig geworteld in de basisconcepten die Aikido de unieke kunst maken die het is. Niemand zou beter of minderwaardig moeten zijn dan iemand anders, maar een individu moet een stijl vinden die het beste bij hem of haar past. Buitenfactoren zoals geografische locatie kunnen uiteraard een van de opties beperken.

Zelf een eigen Aikido ontwikkelen

Het maakt niet uit welke stijl u kiest, u wordt geleerd dat de geïnterpreteerde interpretatie ervan, en u gaat zelf een eigen Aikido ontwikkelen. Men zou kunnen zeggen dat er zo veel verschillende stijlen van Aikido zijn als er beoefenaars zijn.

Aangezien deze lijst genoeg uitdagend zal zijn zonder extra werk te zoeken, beperken we onze definitie van Aikido tot stijlen die hun afstamming duidelijk herkennen aan Ueshiba O Sensei. De indeling in categorieën is vrij arbitrair.