Muaythai Organisatie Nederland / IFMA Nederland Vechtsport Bonden
Vechtsport Bonden

Muaythai Organisatie Nederland / IFMA Nederland

Muaythai Organisatie Nederland / IFMA Nederland

Muaythai Organisatie Nederland / IFMA NederlandMuaythai Organisatie Nederland / IFMA Nederland

De organisatie structuur van Muaythai Organisatie Nederland De lijn die men binnen de Muaythai hoort te volgen is die van de IFMA. De IFMA, wat staat voor International Federation of Muaythai Amateur is opgericht in 1990. Het is de enige wereldorganisatie van Muaythai amateurs die erkend is door de GAISF (General Association International Sport Federations). De GAISF is een zusterorganisatie van het IOC ( International Olympic Committee).

MON is als lid-organisatie aangesloten bij de NFK. De NFK is op haar beurt aangesloten als buitengewoon lid bij NOC*NSF.

Binnen europa is er ook nog de EMF (de Europese Muaythai Organisatie). De organisaties die hierbij aangesloten zijn, zijn ook alle leden van de IFMA. De EMF probeert een betere samenwerking tussen de Europese Organisaties te bewerkstellen om zo het Muaythai binnen Europa naar een hoger niveau te tillen. Bovendien organiseren zij ook de Europese kampioenschappen.

Het Muaythai wordt in Nederland door diverse organisaties georganiseerd, als wedstrijd veelal. Echter de Muaythai Organisatie Nederland (MON) is de enige die het traditionele amateur Muaythai organiseert en uitdraagt. Zij heeft ook als doel om het Muaythai te bevorderen in de ruimste zin des woords en niet alleen maar wedstrijden. Bovendien is zij de enige organisatie in Nederland die lid is van de IFMA en de EMF. Voor de Muaythai is dat dus de IFMA. Er kan maar een organisatie per land aangesloten zijn bij de IFMA,

  • IOC
  • GAISF
  • Continentale
  • OrganisatiesIFMA
  • EMF
  • NFK
  • NOC
  • MON

De geschiedenis van het Muaythai

De geschiedenis van het Muaythai is het verhaal van het Thaise volk. Toen het Birmaanse leger de koningsstad Ayuthaya vernietigde (1767) zijn de waardevolle aanwijzingen uit het staats archief over het ontstaan van het Muaythai verbrand. Het weinige wat wij heden ten dage weten, is afkomstig van oude geschriften uit Birma, Cambodja en uit kronieken van het oude Lanna Koninkrijk in Chiang Mai.

In 1590-1604 wordt Ayuthaya de nieuwe hoofdstad. Een van de vele koningen, de “tijgerkoning” Pra Chao Sua (1697-1709), was een heerser die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Thaise vechtsport. Hij vocht in vermomming op vele wedstrijden die hij in zijn voordeel wist te beslissen. Hij en zijn vier lijfwachten namen deel aan gevechten in het Rad Kruad district. Omdat men wist dat deze vechters zeer sterk waren, zorgde de organisator van de gevechten voor meerdere tegenstanders. Later trainde Pra Chao Sua, koning van 1703-1709, ook zijn kinderen, prins Pet en prins Porn, die de vechtkunst van hun vader verder ontwikkelden. Koning Pra Chao Sua schreef eveneens een boek. Dit boek, een soort bijbel voor het Muaythai, is in het Thais geschreven en nooit vertaald. Heden ten dage wordt het nog steeds uitgegeven.

Dat het Muaythai ontstaan is uit oude oorlogskunsten van de Thaise soldaten, daar is men over het algemeen mee eens. De bekendste legende met betrekking tot de oude Muaythai boksers is zonder twijfel het verhaal van Nai Khanom Dtom. Hij werd als een van de dertigduizend gevangenen afgevoerd naar Birma, waar hij zeven jaar in krijgsgevangenschap doorbracht. Op 17 maart 1774 organiseerde de Birmaanse koning Mangra Muaythai wedstrijden waaronder ook Nai Khanom Dtom vocht. Hij overwon tien Birmaanse soldaten. De koning was dusdanig onder de indruk van de Thaise vechtkunst dat hij hem de vrijheid schonk. Ieder jaar worden op 17 maart in de Thaise stadions wedstrijden gehouden ter ere van Nai Khanom Dtom.

Muaythai onderdeel van de opleiding en vrijetijdsprogramma

Omdat er geen oorlogen waren en het leger toch in conditie moest blijven, werd het Muaythai een onderdeel van de opleiding -en vrijetijdsprogramma. De regels van het Muaythai waren simpel en direct. In die tijden was het gebruikelijk de handen met stroken paardehuid te omwikkelen, teneinde de eigen huid te beschermen en de tegenstander zoveel mogelijk schade toe te brengen. Deze stroken paardehuid werden later vervangen door henneptouw of stroken katoen die gedrenkt werden in een bad van lijm met toevoeging van glassplinters of zand. De vechters droegen een kruisbeschermer van boombast of een zeeschelp, die door middel van een stuk textiel op hun plaats werden gehouden. Er werd net zo lang gevochten tot een van de vechters begon te bloeden of zolang de vechters het volhielden. Er bestonden geen gewichtsklassen en iedereen moest zich met iedereen meten. Dat er doden vielen was de consequentie van dit systeem.

Aan het begin van deze eeuw werd Muaythai ingevoerd op scholen. Maar in 1921 werd dit weer verboden omdat er te veel letsel werd toegebracht. In 1930 werden de regels radicaal veranderd en aangepast aan de westerse wereld. Een aantal regels van het internationale boksen werden ingevoerd. Het doel daarvan was over de gehele wereld als tak van sport erkend te worden, zodat het Muaythai ook als Olympische sport mee zou kunnen doen. Het moge duidelijk zijn dat dit Muaythai een ander aanzicht gaf, mede doordat bepaalde open hand technieken niet langer toegepast konden worden. Volgens de oude vechters heeft het huidige Muaythai niets meer met de oorspronkelijke sport te maken. Er kwam nu een periode van aanpassing. Door de introductie van bokshandschoenen, de gewichtsklassen indeling, een ranglijst, een gevecht van vijf ronden van drie minuten met twee minuten rust, een scheidsrechter die een gevecht kon beëindigen, werd het aantal blessures aanzienlijk verminderd.

Muaythai wedstrijdreglement

Bij Muaythai wedstrijden in Thailand laat het wedstrijdreglement zeer veel toe, o.a. elleboog -en knietechnieken naar het hoofd. Gezien de vele honderden wedstrijden die wekelijks worden gehouden, moet het aantal ernstige blessures als minimaal worden beschouwd. Een belangrijk onderdeel van het Muaythai is de Wai Kru. Dit is een ritueel vóór het gevecht dat bestaat uit langzame vechtbewegingen. Ook wordt de Wai Kru beschouwd als een gelofte van trouw en respect aan de leraar. Zo’n dans wordt op veler wijze uitgevoerd. Tijdens dit ritueel dragen de vechters een “Mongkon” (hoofdband) dat eigendom is van de leraar en wordt als heilig beschouwd. De “Kruan Rang” is een band, een talisman die beschermende kruiden bevat, die om één of om beide biceps gedragen wordt gedurende het gevecht.

Een ander belangrijk onderdeel van de wedstrijden is de muziek tijdens de ceremonie voor het gevecht en tijdens het gevecht zelf. In Thailand worden de wedstrijden met live muziek gespeeld. Deze muziek wisselt van tempo en volume afhankelijk van de bewegingen en acties van de vechters in de ring.

Door de bemoeiingen van de Thaise overheid in samenwerking met de opgerichte Boxing Council kwamen er ook buitenlanders naar Thailand om de kunst in het land zelf te leren of om hun prestaties te meten met de bekende en geprezen Thailandse vechters. Vooral uit Japan kwamen fanatieke aanhangers. Een heel bekende Japanner Kurosaki was diep onder de indruk van de snelheid en hardheid van de Thais en besloot de leer te gaan volgen en te gaan onderrichten in zijn eigen sportschool. Eén van zijn grote vechters die werd gezien als enige buitenlander die een Thai kon overwinnen was Fujiwara. Zij hebben het Japanse kickboksen weer overgebracht aan de eerste Europeaan Jan Plas van Mejiro Gym die het in Nederland in 1975 introduceerde.

Eerste kickboks wedstrijden in Nederland

Over het algemeen sloeg het Japanse kickboksen, een verbasterde vorm van het Muaythai, bij de full- contact sporters erg aan. De eerste kickboks wedstrijden werd gehouden op 31 mei 1976 in de Jaap Eden hal te Amsterdam. Deze wedstrijden hebben door de keiharde vorm van full-contact veel stof doen opwaaien met name bij de overheid. De regels werden bijgesteld door de elleboog -en knietechnieken te verbieden. In 1978 heeft Thom Harinck het Muaythai geïntroduceerd na trainingsstages te hebben doorlopen in Thailand. Zoveel mogelijk werd getracht het traditionele Muaythai te behouden. Vanuit deze twee vechtsystemen zijn twee bonden ontstaan, t.w. de Nederlandse Kick Boxing Bond opgericht in 1979 en de Muaythai Bond Nederland opgericht in 1983.

Nederland heeft in al die jaren een zeer goede reputatie opgebouwd en is een graag geziene gast in Thailand om het tegen topvechters op te nemen. Tot op heden maakt ons land nog steeds faam over de gehele wereld en neemt een belangrijke plaats in aan de top.

Website: Muaythai Organisatie Nederland

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws