Home / Tips & Meer / Vechtsport Blog / Waar blijft toch dat ultieme knock-out toernooi?

Waar blijft toch dat ultieme knock-out toernooi?

Naarmate de vechtsport steeds meer toeneemt in populariteit lijkt de roep voor een echt knockout toernooi ook groter te worden. En dan niet alleen in het kickboksen maar ook in de overige vechtsporten wil men meer actie zien. Je ziet dan ook initiatieven ontstaan zoals karate combat, wat snel een opmars aan het maken is en zelfs een top ambassadeur heeft in de vorm van onze eigen Bas Rutten, tot het blote vuist vechten wat extreem lijkt, maar toch graag gezien wordt door de notoire vechtsport fans. Waar blijft toch dat ultieme knockout toernooi?

Wegwezen met de punten tikkers, knockouts willen we zien

Als je zo eens langs de ring zit, of mensen spreekt in het publiek tijdens een vechtsport gala dan hoor je steeds vaker; “waar blijft die knockout, tegenwoordig zijn het allemaal punten tikkers die op safe spelen.” Maar is dat ook zo of de perceptie van de toeschouwers? Heeft het soms te maken met het feit dat een aantal vechters veel in de ring staan, of bij meerdere vechtsport organisaties vechten?

Vroeger was alles beter, toen werd er nog echt geknokt

De roep om de K-1 is ook een veel gehoorde, met de herinnering aan Ernesto Hoost, Remy Bonjasky, Badr Hari en vele meer die destijds al lieten zien dat hardheid en zoeken naar de knockout veel spektakel op kan leveren. Of een Ramon Dekkers die de Thais toch maar even mooi liet zien wat Dutch Style Fighting inhoudt. “Dat was pas het echte knokken, ja geloof mij die jongens wisten van wanten, ” aldus een hardcore K-1 fan die ons eens een mail stuurde waar toch die KO’s verstopt zitten.

TatNeft Cup waar de knockout telt

Er is wel degelijk een vechtsport organisatie die puur op de knockout werkt namelijk TatNeft. Elk jaar sinds 2008 wordt het kickboks-toernooi genaamd Tatneft Cup gehouden. Toernooi bestaat uit drie sub toernooien in drie gewichtsklassen (-70 kg, -80 kg, +80 kg) met 4 selecties van 1/8 finales, 2 selecties van kwartfinales, halve finales en laatste toernooi. Toernooi volgens K-1-regels, in 3×3-formaat met uitzondering van het gevecht naar een automatische 4e uitbreidingsronde als er tijdens de eerste drie rondes geen knockdown is. De perfecte kans voor een vechter om te laten zien wat hij aan KO kracht in huis heeft.

En GLORY Kickboxing dan?

Wij horen het u denken, GLORY houdt elk jaar een Knockout Kick van het jaar 2017 verkiezing die in 2017 gewonnen werd door Stoyan Koprivlenski. Maar de GLORY toernooien zijn niet alleen puur op KO’s gebaseerd, alhoewel er altijd wel een paar mooie vallen. Wordt het niet tijd om nu toch echt een toernooi a la TatNeft Cup in Nederland te organiseren, of een combat karate toernooi, Wat vindt u?

Bekijk ook

Waarom de zwaargewicht stoot het meest brute wapen in de vechtsport is

Waarom de zwaargewicht stoot het meest brute wapen in de vechtsport is

De zwaargewicht knock-out stoot is zowel magnifiek als meedogenloos; zo verwoestend als het mooi is. ...