Vechtsport Info trainde mee bij Kyokushinkai Karate Tomoe Dojo Noord Brabant
Noord Brabant

Vechtsport Info trainde mee bij Kyokushinkai Karate Tomoe Dojo

Vechtsport Info trainde mee bij Kyokushinkai Karate Tomoe Dojo

De uit de Achtehoek afkomstige sensei Jet kwam op 13 jarige leeftijd in aanraking met kyokushinkai karate waarvan Masutatsu Oyama de grondlegger is. Ze trainde bij 'Muchin Groenlo', onder leiding van Shihan Aloïs Te Braake, in Middelharnis bij 'Muchin' onder leiding van sensei Henk Gerhards en bij 'Kiyozumi' bij de gebroeders Smit. Haar zwarte band behaalde ze bij karatevereniging 'Yin Yang' onder leiding van Shihan van Kessel in Eindhoven-Budel en ze ontwikkelde zich tot een allround karateka die in zowel kihon, kata als kumite uit de voeten kan.

Sensei Jet Groot Kormelink (foto: Mike Tomale)
Sensei Jet Groot Kormelink (foto: Mike Tomale)

Inmiddels geeft ze vier jaar les in de sporthal van basisschool de Troubadour in Rosmalen en in de gymzaal aan de Elzenstraat in Den Bosch. Kinderen, tieners en volwassenen leren naast respect hebben voor elkaar en de dojo-discipline ook de kihon (basis techniektraining), tamesi-wara (breektesten), kata's (vormen) en kumite (vechten). Naast het trainen in sporthallen wordt ook bij de sensei thuis in de tuin getraind.

Geen haantjesgedrag

"kyokushin is een martial arts en internationaal wordt erg goed gevochten," legt sensei Jet uit. Bij kyokushinkai karate - een van de hardste vormen van karate - wordt niet op het hoofd geslagen, waardoor het iets minder spectaculair is en misschien iets minder mediageniek. "Ik kijk meer naar de kunst, de techniek en vaardigheid die erachter zit, niet alleen naar het eindresultaat. Wij trainen vanuit kyion maar alles staat in dienst van kumite. Vooral veel respect onderling is essentieel bij kyokushin en geen haantjesgedrag, zoals bij andere vechtsporten. We're bether together."

"Ik hoor van veel ouders dat kinderen die eerst op kickboksen zaten kyokushinkai karate leuk vinden omdat het zoveel meer is dan je alleen maar uitleven. Kinderen groeien, leren technieken en halen hun banden." Ondanks de jonge leeftijd hebben veel van de kinderen van Tomoe Dojo al meegedaan aan wedstrijden en internationale toernooien, en niet geheel onverdienstelijk.

Het Tomoe symbool in het logo van Tomoe dojo (foto: Mike Tomale)
Het Tomoe symbool in het logo van Tomoe dojo (foto: Mike Tomale)

Vanwaar de naam Tomao?

Tomoe Gozen (1157-1245) is een vrouwelijk legende. "De verwijzing hiernaar is leuk, omdat ik zelf ook een dame ben. De karateschool in Eindhoven-Budel waar ik trainde heet Yin Yang, wat ook een levensteken is." glimlacht sensei Jet. Gozen was de enige bekende vrouwelijke Samurai in het oude Japan en was beroemd en berucht vanwege haar dapperheid en haar kracht. Het Tomoe symbool (Mitsu Tomoe) is net als het Yinyang symbool een levensbalans teken. Het teken komt voor in Shinto tempels. De 3 "komma's" staan voor oneindige circulaire beweging (het draaien van de aarde, de krachten in de kosmos), waarbij de drie delen staan voor hemel, aarde en de mensheid. (bron)

(foto: Mike Tomale)
(foto: Mike Tomale)

Seminar sensei Emma Markwell

Sensei Jet Groot Kormelink heeft op 10 november aanstaande een seminar georganiseerd in Den Bosch wat in het teken staat van Female Fighting en gegeven wordt door de uit Wimbledon afkomstige oud-Europees Kampioen (IFK - 2014) Emma Markwell, een absolute topper in het 'dames-Kyokushin’. "Binnen een paar weken was het seminar al helemaal uitverkocht. Van de 120 deelnemers zijn er meer dan 100 vrouwen die zich hebben opgegeven, maar er zijn ook een paar heren die zich 'vent genoeg voelen' om hier aan mee te doen."

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws