Japanse Broer en zus Abe bedreiging voor het NL team op WK Judo Nieuws
Nieuws

Japanse Broer en zus Abe bedreiging voor het NL team op WK Judo

De familie Abe, Hifumi en Uta (screenshot YouTube)

De 18-jarige Uta verloor in 29 officiële wedstrijden maar één keer en dat was in 2016. Daarna won ze in vijf toernooien 23 partijen op rij. De twee jaar oudere broer Hifumi heeft een nog langere reeks op zijn naam staan, al kwam daar in juli plots een eind aan. Tussen oktober 2015 en juli van dit jaar boekte Hifumi 34 zeges op rij. In de kwartfinale van de Grand Prix Zagreb werd hij verrast door Altansukh Dovdon uit Mongolië, maar via de herkansingen won Abe snel weer twee partijen en het brons. De familie Abe heeft dus weinig ervaring met verliezen en zou het niet bijzonder zijn als broer en zus op dezelfde dag wereldkampioen judo worden?

Loting

De loting op deze grote judo evenementen begint altijd stipt om 14.00 uur. De Nederlandse coaches controleren de namen van de Nederlandse sporters op de deelnemerslijsten en checken de seating (plaatsing op de wereldranglijst). Voor geplaatste sporters wordt een kleine prognose gemaakt waarbij gehoopt wordt dat bepaalde judoka’s niet (gelijk) worden geloot. Niet-geplaatste atleten komen willekeurig op de lijst te staan.

Op de eerste individuele wedstrijddag van de wereldkampioenschappen judo zijn de Nederlandse debutanten niet verder gekomen dan de voorronden. Lichtgewicht Roy Koffijberg (-60 kg) strandde in Bakoe in de vierde ronde. Hier verloor hij op ippon van de uiteindelijke wereldkampioen Naohisa Takato uit Japan. Koffijberg opende tegen de Syriër Mohamad Akkash. De Nederlander scoorde vroegtijdig waza-ari en gaf de winst niet meer uit handen. In de derde ronde was het na een minuut ippon voor Koffijberg tegen Alikozay Zelgai uit Afghanistan.

Gewonnen wedstrijd

In dezelfde categorie verloor Tornike Tjskadoea in de derde ronde. Met waza-ari was de Zuid-Koreaan Harim Lee te sterk. Tsjkadoea was in de eerste ronde vrijgeloot en nam het vervolgens op tegen de Tsjech David Pulkrabek. De Nederlander scoorde twee waza-ari's en won daarmee zijn wedstrijd.

Amber Gersjes (-48 kg) ging in de lichtste klasse bij de dames in de eerste ronde onderuit. Ze nam het op tegen Aisha Gurbanli uit Azerbeidzjan. Beiden judoka's kwamen niet aan scoren toe, waardoor de partij op straffen werd beslist. Gersjes ontving vroegtijdig haar derde straf en lag daardoor snel uit het toernooi.